Preguentes Sobre Compostatge

En triar una ubicació assegura't que la compostadora està situada en un emplaçament de fàcil accés des de la casa i el jardí. Pensa en els veïns i col·loca-la almenys a 0'5m de la seva propietat. La compostadora ha d'estar directament sobre el sòl, això permet que els microorganismes tinguin accés al seu compostadora. Haurà d'encaixar la reixeta (accessori) a la base de la seva compostadora per protegir-la dels rosegadors. La superfície ha de ser de terra, no són recomanables els sòls de formigó, pedra i asfalt. Es dificulta el compostatge si instal·la la compostadora al sol o en semi-ombra. La compostadora necessita la calor del sol per evaporar l'aigua però no ha d'assecar completament. Cal instal·lar la compostadora en un lloc protegit del vent però no sense ventilació, el moviment de l'aire és important ja que necessita aire fresc.

El primer ompliment de la compostadora es realitza amb material voluminós, per exemple fulles o branques per formar la capa inferior. Això fa que sigui més fàcil que l'aire entri a la compostadora des de la part inferior i es dreni millor l'excés d'aigua. Cal assegurar que es barregin les deixalles de cuina i jardí per a les capes següents. Si vostè té qualsevol compost actiu el pot afegir a la capa inferior.

Com millor sigui el compost que es barreja, més fàcil i millor compostarà. No s'ha de omplir la compostadora de cop, és millor omplir lentament amb els residus orgànics produïts diàriament. Els residus de cuina tenen un alt contingut d'aigua. Assegurar una bona ventilació i un bon subministrament d'aire, és molt important per aconseguir un bon compost. Els residus humits s'han de barrejar amb els secs i els materials gruixuts amb els fins. Recordeu: El seu compostadora no és un munt d'escombraries, no es pot tirar de tot sense consideració. Si vol que compleixi la seva funció correctament, ha de afegir selectivament els residus.

Residus de fruites i hortalisses, marro de cafè, fulles de te, closca d'ou (triturat), plantes de test, flors tallades, retalls de gespa i fulles.

Consell: Els restes humits han de barrejar-se amb els secs i els materials gruixuts amb els fins. Si es disposa d'una bona ventilació, no hi ha res que pari la producció d'un bon compost. Assegureu-vos que el compost es manté humit. El compost no ha d'estar massa sec ni massa humit.

Carn, peix, restes de menjar, pa, embotits, escorça de formatge, ossos, plantes malaltes, cendres de carbó o carbó vegetal, cigarrets, bosses d'aspiradora, escombraries, medicines i closques de nous.

Per obtenir un millor compost de residus de cuina a l'hivern, he d'afegir fulles seques i restes de jardí, recol·lectats a la tardor. El compost s'alenteix durant els mesos de fred.

Pot realitzar un test per determinar que el compost està llest:

1. Ompliu un terç d'un flascó amb adob, dispersi llavors de créixens sobre l'abonament, riéguelo i tapi'l.

2. Observi com creixen les plantes.

3. Si les plantes es tornen verdes i les arrels són de color blanc, el compost està llest per ser utilitzat. Si les plantes que neixen són de color marró el compost no està llest.

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies